Jak wędzi się sery?

Wędzenie sera powoduje, że jest on aromatyczny, ma specyficzny smak i jest zabezpieczony przed zepsuciem. Podczas wędzenia na powierzchni sera pojawia się tłuszcz, który w połączeniu z dymem ma właściwości konserwujące.

 

Jak przygotować się do wędzenia sera?

Samodzielne wędzenie serów nie jest zbyt skomplikowane. Przed przystąpieniem do wędzenia sera należy przygotować odpowiedni rodzaj drewna. Najlepszym wyborem jest drewno z drzew liściastych. Drzewa iglaste mają za dużo żywicy, która ma wpływ na rodzaj dymu. Smolisty dym osiadając na serze, powoduje, że ma on nieprzyjemny wpływ na kolor i smak. Do wędzenia nadaje się każda wędzarnia, a także ogrodowy grill z pokrywą. Ważne, tylko aby miejsce wędzenia było szczelne, ponieważ zbyt dużo dymu nie może uciekać przez otwory. Do wędzenia nadaje się każdy rodzaj sera. Może to być zarówno ser biały, mozzarella, jak i żółty. Każdy rodzaj sera wymaga innego przygotowania. Należy pamiętać, że każdy ser przed wędzeniem musi mieć suchą powierzchnię. Można go otoczyć także w ulubionych przyprawach. Ser można wędzić albo w gorącym, albo w zimnym dymie.

 

Jakie walory ma wędzony ser?

Sery w zależności od długości wędzenia uzyskują piękny i niepowtarzalny kolor. Gotowe sery mogą mieć zarówno miodowy, jak i bursztynowy, czy ciemnobrązowy kolor. Sery zawierają wiele cennych dla zdrowia i dobrze przyswajalnych składników. Charakteryzuje się dużą zawartością białka, sodu, cholesterolu i wapnia. Zawiera także sporą dawkę potasu, wody i cukru. Doskonałe wędzone sery możemy dostać w gospodarstwie Jadwigi i Ryszarda Smoleniów. Sery wędzone charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Takie sery to prawdziwa uczta dla zmysłów. Według wielu smakoszy stanowią one znakomity duet z czerwonym winem. Smakują wybornie, wzajemnie się uzupełniając i wzbogacając. Smaczny wędzony ser może być doskonałą przekąską. Ma wyrazisty smak i doskonale nadaje się także jako dodatek do sałatek, a nawet pizzy.