Doskonałe sery bacowskie w Pieniążkowicach k. Nowego Targu

Zachęcamy Państwa do spróbowania naszych serów bacowskich dostępnych w Nowym Targu. Przygotowujemy je według tradycyjnych receptur ze świeżych składników najwyższej jakości. Sery bacowskie mają swoją historię i są chętnie wytwarzane przez gospodarstwa rolne i serowarów z okolic polskich gór. W naszej ofercie znajdują się sery wysokiej jakości, dostępne w wersji naturalnej i wędzonej. Podczas wytwarzania serów bacowskich wędzonych używamy naturalnego dymu pozyskanego z drewna pochodzącego z okolicznych lasów. Każdy etap produkcji jest nadzorowany, a czas jego trwania dokładnie kontrolowany. Dzięki temu w każdej partii otrzymujemy produkt o porównywalnej jakości i smaku, który zadowoli każde podniebienie, nawet wybrednego smakosza i miłośnika serów.

Sery bacowskie

Małe serki bacowskie w Pieniążkowicach k. Nowego Targu

W naszym gospodarstwie w Nowym Targu wytwarzamy małe serki bacowskie oraz większe sery. W zależności od gustu i upodobań klienci mogą wybrać swój ulubiony rozmiar sera. Małe serki sprawdzają się idealnie jako elegancki dodatek do deski serów oraz samodzielna przekąska. Dużą popularnością cieszy się wykorzystywanie tych niewielkich przekąsek jako dodatku do dań z grilla. Podpieczone na ruszcie rozpływają się w środku, a wędzona skórka utrzymuje całość w jednym kawałku, dzięki czemu można podawać je i spożywać bezpośrednio z grilla. Małe serki bacowskie łączą się idealnie z konfiturą z żurawiny i innymi słodkimi, owocowymi dodatkami, jak chutney z gruszek lub moreli. Serdecznie zapraszamy do składania zamówień!

 

Jakie podniebienia zadowoli ser bacowski?

Ser bacowski należy do grupy serów wytwarzanych z mleka krowiego, które nadaje temu wyrobowi nabiałowemu wyrazistego, niepowtarzalny smak. Proces dojrzewania to etap, który w największym stopniu wpływa na ostateczny smak i aromat sera bacowskiego. W trakcie dojrzewania zachodzą liczne procesy biochemiczne, które sprawiają, że ser nabiera swojego charakterystycznego, intensywnego smaku. Długość procesu dojrzewania wpływa również na twardość sera – im dłużej ser ten dojrzewa, tym jest twardszy.

Ser bacowski ma wysokie wartości odżywcze. Jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak wapń czy fosfor. Dzięki temu może być cennym elementem diety osób dbających o zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W kuchni ser bacowski jest bardzo uniwersalny i wybornie łączy się z wieloma innymi produktami spożywczymi. Nadaje potrawom wyrazistości i przełamuje słodkie smaki np. pomidora, gruszki lub żurawiny. Doskonale sprawdza się m.in. jako dodatek do sałatek owocowo-warzywnych, zapiekanek, pierogów, placków ziemniaczanych, kanapek oraz wytrawnych tart. Jest również wyśmienitą potrawą grillową. Jest to wyjątkowy przysmak kuchni polskiej, ale także ważny element kultury i tradycji naszego regionu. Produkcja tego sera opiera się na przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach. Obok góralskiego oscypka jest on ambasadorem, który rozsławia Podhale na całym świecie.