Producent oscypków dostępnych w Pieniążkowicach k. Nowego Targu
Jesteśmy uznanym, regionalnym producentem oscypków. Nowy Targ, miasto w województwie małopolskim, którego mieszkańcy kochają lokalne sery, może cieszyć się obecnie również regionalnymi produktami mlecznymi, wytworzonymi w jego najbliższej okolicy. Gospodarstwo rolne Jadwigi i Ryszarda Smoleniów dostarcza do miasta najlepsze sery, wykonane według tradycyjnych receptur. W sezonie wytwarzamy oscypek z mleka owczego lub połączenia mleka krowiego z owczym w ustalonych proporcjach. Jest to bardzo smaczny ser o charakterystycznym aromacie, wizytówka Podhala i całych polskich gór. Wykonany prawidłowo, z dbałością o każdy szczegół, zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy serów.
Najlepsze oscypki w Pieniążkowicach
Nasza firma produkcyjna znajduje się w niewielkiej miejscowości Pieniążkowice w Małopolsce. Zajmujemy się dystrybucją najlepszych oscypków do punktów w Nowym Targu i okolicach. Swoje sery sprzedajemy także klientom z całego kraju i spoza jego granic. Zachęcamy do składania zamówień wszystkich wielbicieli wędzonego, słonego i pysznego oscypka, który nie ma sobie równych, jeśli chodzi o tradycyjne produkty regionalne wykonane z mleka. O dostępności produktu informujemy po wcześniejszym kontakcie. Należy brać pod uwagę, że oscypek jest serem sezonowym, a jego produkcja uzależniona jest od owiec, które dają mleko tylko w określonych miesiącach (od wiosny do jesieni). Wszystkich miłośników oscypka zachęcamy do wcześniejszego składania zamówień. Ograniczona ilość mleka owczego sprawia, że jest to smakołyk produkowany na mniejszą skalę niż inne nasze wyroby.
Oryginalne, podhalańskie oscypki
Nasza rodzinna manufaktura serów produkuje wyłącznie oryginalne wyroby nabiałowe, w tym wyjątkowo smaczne, tradycyjne oscypki. Każdy produkowany przez nas rodzaj sera wytwarzany jest według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i przez odpowiedni czas dojrzewania lub też proces wędzenia, zyskuje najlepszą jakość i walory smakowe. Nasze sery są naturalne, a ich skład pozbawiony jest ulepszaczy smaku czy też substancji wydłużających przydatność produktu do spożycia.
Zarówno oscypki, jak i inne sery naszej produkcji to w kuchni cenne składniki wielu smacznych, aromatycznych potraw. Najbardziej popularne są oscypki podawane na ciepło, smażone na grillu lub na patelni. Podczas smażenia ser staje się miękki, a jego smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Oscypek można także podawać na zimno, pokrojony w plastry jako przekąska do piwa czy wina. Dodatek w postaci słodkiego miodu lub żurawiny potrafi wydobyć nowe smaki tego wyjątkowego sera.
Podhalański oscypek jako produkt dziedzictwa kulturowego
Oscypek to tradycyjny ser wędzony produkowany w regionie Podhala. Jego historia sięga aż XV wieku, kiedy to nasi przodkowie zaczęli wytwarzać sery z mleka owczego. Oscypek był dla nich nie tylko źródłem pożywienia, ale także ważnym elementem kultury i sposobem na przetrwanie trudnych warunków górskich. Z biegiem lat ser ten stał się symbolem polskiej kuchni i jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów z naszego regionu.
Ze względu na swoją długą historię i unikalne cechy, oscypek został wpisany na listę produktów chronionych Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Oznacza to, że aby ser mógł być nazywany oscypkiem, musi być produkowany według tradycyjnej receptury i metody w określonym regionie. Taka ochrona ma na celu zachowanie wartości kulturowych i historycznych oscypka oraz zapewnienie jego wysokiej jakości.