Charakterystyka serów podpuszczkowych

Sery to produkty tradycyjne, bardzo smaczne i zdrowe, ze względu na bogactwo składników odżywczych, m.in. wapnia i witamin, np. A, B, D, E.

Istnieje bardzo dużo rodzajów serów. Możemy je klasyfikować na poszczególne grupy, ze względu na rozmaite kryteria, np. rodzaj mleka, z którego się je wytwarza lub technologię stosowaną przy ich robieniu. Choć nie wszyscy zdają sobie sprawę, większość znanych nam serów to sery podpuszczkowe. Poza nimi możemy jeszcze wyróżnić sery kwasowe, które powstają wskutek działania bakterii kwasu mlekowego. W ten sposób powstają np. tzw. sery pomazankowe, które potocznie nazywamy „serami białymi”, jak choćby popularna bryndza. Przyjrzyjmy się jednak bliżej wszechobecnym serom podpuszczkowym.

 

Tradycyjne sery podpuszczkowe

Sery podpuszczkowe powstają dzięki dodaniu do mleka specjalnego enzymu. Wskutek jego działania w mleku zachodzi proces koagulacji, czyli krzepnięcia. Za sprawą podpuszczki naturalnej lub mikrobiologicznej z kazeiny występującej w mleku powstaje stopniowo masa, czyli tzw. skrzep. Dzięki kolejnym procesom podgrzewania i odciskania serwatki powstaje gęsta masa, która jest odpowiednio przyprawiana, a następnie poddawana różnym zabiegom ułatwiającym dojrzewanie. W przypadku serów tradycyjnych najczęściej jest to leżakowanie oraz specjalny proces wędzenia.

W Polsce regionem znanym od wieków z wytwarzania serów podpuszczkowych jest całe Podkarpacie, a szczególnie Podhale. Sery są tu produkowane najczęściej według tradycyjnych receptur z mleka krowiego lub owczego. Popularne serki są od lat przysmakiem znanym i cenionym w całym kraju i poza granicami.

Jedną z największych zalet serów tradycyjnych jest ich naturalny skład. Produkty są wytwarzane z mleka najwyższej jakości bez dodatku żadnych sztucznych barwników czy konserwantów. Choć są wytwarzane w warunkach zapewniających najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa żywności, to nie mają nic wspólnego z seryjną, przemysłową produkcją. Sery naturalne można łatwo rozpoznać, dzięki ich znakomitemu, oryginalnemu smakowi, wspaniałej konsystencji i możliwości długiego przechowywania.